Når jeg er ute for å operere radio portabelt er en av forutsetningen for en vellykket "ekspedisjon" at det ikke skal være komplisert med antenneløsninger for å kunne operere på mange bånd.
Etter en del søking på internet fant jeg en løsning som virket fornuftig, en 7-bånds OCF (windom lignende) dipolantenne. Se her DJ0IP.
Laget først en utgave med 3mm wire og 200w Balun + RF isolator . Etter endel prøvekjøring av denne, så dette ut til å kunne være en god løsning, men altfor tung å dra med på tur :)
Utfordringen ble så å lage en ultralett utgave til turbruk.
Som antennetråd valgte jeg å bruke en 0,08 mm² FKUX ledning fra Clas Ohlson. Denne leveres i lengder på 25m, vekt ca. 30 gram.
Denne tråden er veldig tynn, og styrken er vel deretter men det duger til portabelt bruk.
Med tanke på prisen så kan man nok tåle å måtte fornye seg en gang iblant.
I fødepunktet skal det brukes en 4:1 & en 1:1 balun. : er viktig da det ved denne konfigurasjonen er mer RF som kan komme tilbake til radioen enn ved en konvensjonell Windom.
Etter å ha søkt endel rundt så bestemte jeg meg for å lage dette selv, for å få en løsning som var så liten og lett som mulig. Det er tross alt kun 5w effekt vi snakker om her.
4:1 delen ble laget med en ferrittkjerne på kun 12 mm diameter og 1:1 ble laget med en ferrittkjerne på kun 9 mm diameter. Begge i -43 materiale.
Etter at alt var målt og kontrollert ble det hele støpt inn i epoxy.
Antennen ble beregnet til 3,7 MHz og målene ble da som følger:
19,5% legg
|
7,67m
|
80,5% legg
|
31,66m
|
Hele antenne løsningen endte opp med kun 120 gram vekt, inklusive 2 stk plastvinder som ledningene er kveilet opp på.
Tips for opphengning.
Med tanke på den tynne antennetråden er det lurt å henge opp fødepunktet/balunen i et eget feste.
I hver ende av antennen lar jeg opphengstråden bare hvile over en gren el.l. med en vekt i enden( 200-300gr.) dette for at ledningen ikke skal slites av ved bevegelse i trær og busker dette måtte være hengt opp i.
Dette ble virkelig bra, knallgod løsning :)
SvarSlett